Com trobar feina?

Com trobar feina

En moments de crisi, trobar feina sovint pot esdevenir tot un repte, però, el primer pas per trobar feina és buscar-la de forma adient. A continuació, exposarem algunes orientacions i consells per tal de facilitar-te el procés de recerca.

També podeu trobar més informació al IPEP

1. La teva presentació

És important tenir coneixement del funcionament del mercat laboral de la zona  on vols treballar i l’evolució de les ocupacions per poder prendre una decisió en relació a l'objectiu professional que et marquis.
Un cop tens clar el teu objectiu professional i l’àmbit en el que vols treballar, cal que elaboris el teu Curriculum Vitae i Carta de Presentació.

Curriculum Vitae:
Per elaborar el teu currículum, has de tenir molt present l’objectiu professional que t’hagis marcat. En el Currículum procura destacar aquelles feines, funcions desenvolupades o formació relacionades amb l’àmbit professional o tipus de feina que vols accedir.

Descarrega’t la següent plantilla i dissenya el teu currículum inserint les teves dades:

Támbé tens disponible l’eina que t’ofereix el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) per crear el teu curriculum en línia:

La Carta de Presentació

Si és important la redacció d'un bon currículum, no ho és menys la de la carta que l'ha d'acompanyar: de manera esquemàtica heu de situar al seleccionador enfront de les vostres capacitats en relació amb el lloc de treball al que s'opta. És convenient destacar els aspectes més rellevants del nostre currículum per al càrrec que ens interessa.

Esquema general per redactar una carta de presentació
 • Paràgraf 1: Presentació i objectiu de la carta
 • Paràgraf 2: Perquè t’interesa l’empresa a la qual-* et dirigeixes, el sector i el lloc de treball en particular.
 • Paràgraf 3: Què pots aportar (experiència, mèrits); habilitats i capacitats que utilitzaràs per desenvolupar les funcions del lloc de treball.
 • Paràgraf 4: Invitació a l’entrevista. Utilitza la creativitat quan finalitzis la carta i evita finalitzar amb el tòpic “espero la vostra trucada”.
 • Acomiadament cordial, nom i cognoms i signatura.

Descarrega’t un document d’exemple:

2. La recerca de feina

Per buscar feina tens moltes opcions. Algunes d’elles serien:
 • L’ Autocandidatura.
Presentar el teu currículum espontàniament a alguna empresa, per si surgís una vacant.
 • Les Empreses de Treball Temporal (ETT)
Són aquelles empreses que ténen l’objectiu de posar a disposició d’una altra empresa, amb caràcter temporal, treballadors contractats per ella.

Aquí (link) tens un llistat de totes les ETT que trobem a Palafrugell

 • Borses de treball a Internet
Són aquelles pàgines web que mitjançant la inserció del teu currículum et permeten apuntar-te a tot un seguit d’ofertes laborals relacionades amb els teus interessos.

Fes clic aquí (link) si vols veure una gran varietat de borses a Internet relacionades amb els teus interessos.

 • Document d’ofertes de feina
Fes click aquí (link) i descarrega’t el .pdf amb ofertes laborals que ofereix periòdicament l’Institut de Promoció Econòmica de Palafrugell (IPEP)

3. L’entrevista personal

L'entrevista és un pas més, i sovint l'últim i més important, dins d’un procés de selecció.

Durant l'entrevista heu de tenir en compte les coses que es diuen verbalment sense oblidar els detalls que es transmeten amb l'actitud i la forma de comportar-vos.

En l’entrevista, l’entrevistador/a el que vol és aprofundir en la informació que ja té de la persona candidata a través del seu currículum previ, comprovar si l’estil personal s’adapta al que vol l’empresa i també perquè el candidat/a valori si l’ocupació li convé i li interessa.

Abans de l’entrevista, s’aconsella:  
 • Informar-vos sobre l'empresa en qüestió i el seu sector. Us pot ser molt útil consultar la pàgina web de l'empresa, així com catàlegs, fulletons publicitaris o preguntar a familiars o coneguts que hi treballen, etc.
 • Repassar bé el vostre currículum i la carta de presentació enviades en el moment de sol·licitar l'ocupació perquè són els documents que l'entrevistador tindrà com a referència per formular les preguntes. Vestir adequadament per tal de donar una imatge adequada en relació al lloc de treball per al qual es vol optar.
És important preparar la forma d'explicar la trajectòria formativa i professional (estudis, titulacions, tasques professionals, empreses, canvis, èxits, fracassos, projectes futurs, motivacions, interessos i objectius) de manera coherent i positiva.

També, cal preparar amb atenció les respostes a preguntes personals, perquè són de difícil improvisació (motivacions, interessos, actituds, etc.),  en relació a les competències que es demanen pel lloc de treball.

Durant l'entrevista és important:

 • Donar imatge de confiança i seguretat.
 • Estar molt atents a les paraules de l’entrevistador.
 • Adoptar una actitud positiva i coherent respecte a les preguntes de l'entrevista.
 • Les persones amb poca experiència han de remarcar la formació que aporten, la motivació i l'interès en aquest sector professional o ocupació, la disposició a aprendre,...
 • En el cas de tenir poca formació però sí experiència, s'aporta en canvi, competències professionals, coneixement del sector, disponibilitat per a l'aprenentatge.
 • És bo fer preguntes sobre l'empresa o sobre el lloc de treball a ocupar.
 • Després de l’entrevista està bé fer una valoració de com ha anat.